2018-11-01 00:00

Det börjar bli kyligt, men vad för ytterkläder ska jag satsa på till mitt barn? Den frågan får vi ofta, så du är inte ensam! För dig och alla andra föräldrar som tycker att det är svårt att veta hur man ska klä sitt barn i kylan kommer därför här en liten guide till din perfekta giftfria och klimatsmarta vintergarderob.

Vilket material ska jag välja?
Generellt finns det två varianter när det kommer till ekoreko ytterplagg: ekologiska naturmaterial eller funktionsmaterial i återvunnen och gifttestad syntet.
 
Naturmaterialets egenskaper (i vårt fall Disanas filtade ullkläder):
*Rakt igenom ekologiskt och naturligt och certifierat av GOTS/IVN Naturtextil.
*Värmer väl och är väldigt gosigt, mjukt och följsamt.
*Värmer även när det är blött och är naturligt vatten- och smutsavvisande.
*Andas och känns aldrig instängt och paniksvettigt.
*Går att variera med olika mängder lager för att funka både höst, vinter och vår. (Toppen på många sätt, men mindre toppen när barnet vintertid snabbt och smidigt ska kläs på, t ex på ev förskola.)
*Kan aldrig bli vattentät på samma sätt som syntet.
*Värmer inte lika bra vid riktigt kalla temperaturer som vadderad syntet eftersom det är nästintill omöjligt att ha på sig så många lager och samtidigt kunna röra sig.
*Tidlösa och kan upplevas både neutralt klassiska och vintage/retro beroende på färg och på vad du har till.
 
Syntetens egenskaper:
*Värmer även när det är svinkallt.
*Är helt vattentätt, men andas ändå så mycket som ett syntetplagg kan andas.
*Har avancerade detaljer som smarta spännen, dragsko, hällor, reflexer, förstärkta partier osv, för en ultimat passform och för vild lek.
*Behöver inte kombineras med lager (bra för smidighet och snabb påklädning, sämre för om du vill använda plagget när det inte är jättekallt).
*Är inte ekologiskt eftersom det inte är i naturmaterial.
*Trendiga, har högt andrahandsvärde om du vill sälja dem vidare efter säsongen och finns i både läckra mönster och stilrent klassiska.
 
Ett tredje alternativ som också är budgetsmart är att göra en kombo enligt lager på lager-principen:
Välj ett ekologiskt ytterplagg i ullfilt (med valfria lager under) och när det är riktigt blött ute drar du på ett regnställ för att få det helt vatten- och vindtätt. Ett regnställ behöver ju ditt barn ändå under vår och höst och det kan ju extraknäcka även på vintern. (Vi har t ex vattentäta överdragsplagg från Mini Rodini samt klassiska Öko-tex-certifierade ”galon”-plagg från Fred’s world.)
 
Hur bygger jag lager av ull?
Väljer du ett helt plagg i vadderad syntet behövs oftast inte några lager, men väljer du ull kan det vara bra att reda ut att det finns tre varianter av ull som alla är lämpliga till olika saker:
1 Tunn ull av typen underställ. Kan användas just som detta eller som vanliga kläder bara för att det är gött. (Vi har sådana från Fred’s world, Living crafts och Engel, alla märken är lika bra, tycker jag, och lika eko.)
2 Ullfleece istället för polyesterfleece som brukar vara standard när du hör ordet ”fleece”. Ullfleece är enormt mycket gosigare, varmare och andas skönt. (Vi säljer ingen polyesterfleece eftersom det finns ekologiska alternativ från tex Fred’s world och Engel.)
3 Filtad/kokad ull. Detta är i princip ullfleece som har filtats ihop och skapat ett väldigt tätt och motståndskraftigt tyg och som lämpar sig väl som ytterplagg. (Vi säljer de väldigt populära från Disana.)
 
Overall eller jacka+byxa?
Helt klart en smaksak. Ofta väljer föräldrar till barn från 2-3 år delade ytterkläder. De har fördelen att de kan användas separat och kan vara enklare när barnet ska gå på toa, men är generellt dyrare än att välja en overall. Med höga byxor fyller ju tvådelat samma funktion som en overall och ingen snö kommer åt magen. En overall kan dock vara snabbare smidigare att sätta på eftersom momenten är färre.
 
Vilken storlek ska jag välja?
En fråga som är enormt svår att svara på. Det jag kan säga är att Distans filtade ytterplagg ibland upplevs lite stora. Generellt rekommenderar jag ofta den större storleken för att kläderna inte ska ligga oanvända, men när det kommer till ytterplagg som kanske inte funkar vädermässigt under så lång tid är det ju viktigt att det stämmer någorlunda bra. Det är också viktigt att ett ytterplagg går att röra sig smidigt i och det kan vara svårt om du tar i för mycket och tänker att om jag tar en större storlek kan hen ju ha det nästa år också. En bra tanke i och för sig, men tänk på nuet också.
 
Har vi missat något? Hör av er så ska vi försöka reda ut just din fundering!
Glasklart? Ut och möt hösten/vintern väl förberedd!
 
Allt gott önskar vi på Ekotjusigt!
 
 
 

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:
RfHSP
Kod från Captcha-bild: