2013-11-23

 

Vi vet att vi vill ha ögon som tindrar när de öppnar en ekoreko och superfin julklapp. Men vad ska vi då INTE lägga under granen? Dags för en liten checklista inför julhandeln:


* Plast made in China. Okej, det finns riktigt bra och kontrollerad tillverkning i Asien också, men handlar du i en random leksaksbutik, eller ännu värre i en lågprisbutik, kan du vara ganska säker på att grejen inte är kontrollerad enligt särskilt stränga krav. Alla leksaker producerade i Europa ska vara märkta med CE och då kan du vara trygg med att de i alla fall är kontrollerade enligt EU-regler, vilket är enormt mycket bättre än inte alls. (Även alla leksaker som säljs inom EU ska vara märkta med CE, men det är tyvärr ingen som står i tullen och letar efter ftalater.)
* Second hand-plast. Vi älskar second hand på alla sätt, men är det nåt du inte ska fynda på loppis är det plastleksaker. Före 2007 var några riktigt ruskiga ämnen tillåtna i plastleksaker och även i år har lagstiftningen skärpts ytterligare. I princip så finns det fortfarande olagliga ämnen i butikernas nya leksaker, eftersom årets lagstiftning gäller tillverkning från och med nu, inte det som redan har gjorts. Vilket för in oss på nästa punkt.
* Mjukplast. Även om en plastsort i sig är okej, tillsätter man ämnen för att göra den mjuk, som är det ej. Ftalater till exempel, som är hormonstörande. Så även om dockan ser snäll ut, kan du räkna med att hon ruvar på rackartyg. Står det PVC på någon leksak är det också big no no. Står det ingenting, fråga i affären. Kan de inte svara, köp inte. En bra tumregel är att lukta på plasten. Luktar den plast, köp den inte.
* Plast som luktar gott. Sorry, parfymämnen hör inte hemma bland småfolk.
Ser du liksom jag ett mönster? Det förenklade rådet inför julhandeln lyder därför: köp inte plastleksaker till barn. Vill du vara hardcore inkluderar detta tyvärr även vanliga gosiga, mysiga, fluffiga gosedjur som består av vad? Just det, polyester som ju är plast. Är du inte riktigt så hardcore, undvik åtminstone gosedjur som inte är EU-tillverkade.  Amerikanare till exempel är nämligen väldigt förtjusta i ytterst olämpliga flamskyddsmedel. Generellt är också hårdplast ofta okej, så ett lego behöver du inte skämmas för under granen.

Vad ska man köpa då? Ja, förutom att handla av giftfria affärer med koll (som Ekotjusigt!) där urvalet redan gjorts och du kan välja och vraka utan att behöva kunna ett dugg om ekologi, kemicoctails och rättvis handel, är träleksaker ofta ett bra val. Se bara till att färgen är schysst och att den inte flagar om du handlat begagnat. Dagens färger är betydligt mer miljösnälla än de för några decennier sedan och gifter från dessa kan släppa när till exempel ett barn stoppar prylen i munnen. Dockor och gosedjur i ekologisk tyg eller tyg som fått åka många varv i tvättmaskinen är också bra. Vill du ha något med plastfeeling som inte är plast är naturgummi ett toppenval. Mjukt och tuggvänligt och med en helt naturlig lite söt doft som knoddarna gillar.

Jaha, tänker du nu. Vad tråkigt det blev. Miljövänliga och giftfria leksaker är ju så mycket dyrare. Är de dessutom producerade under schyssta villkor för tillverkarna är de ännu dyrare. Ja, tyvärr är det kanske så. Eller så är det massproducerade omiljövänliga och giftiga leksaker som är för billiga. Bara en tanke. En annan tanke som kan vara värd att fundera på är: behöver ditt barn verkligen fjorton julklappar? Tjugosex gosedjur i sin samling? Nio dockor i sitt rum? Det kanske räcker med en, två eller fem som blir riktigt älskade i många år framöver och som kanske till och med kan få gå i arv?